ג'ו ג'יטסו
ג'ו ג'יטסו – אומנות לחימה מסורתית, ג'ו ג'יטסו הוא שם של אמנות לחימה יפנית עתיקה בה עשו שימוש הסמוראים.
מועדון הלחימה רמת חן, מהמכונים הוותיקים והמקצועיים בארץ ובאירופה לאומנויות לחימה מאמן ילדים ובוגרים בכיתות לפי רמה וגיל. קיימות קבוצות למתחילים מתקדמים וחגורות שחורות.
משמעות המילים ג'ו ג'יטסו היא "מיומנויות רכות", הגו גיטסו מהווה את אומנות הלחימה החזקה והיעילה ביותר והטכניקות של האמנות נועדו לשימוש במצב בו המתרגל נלחם ביריב חמוש ומשוריין בעוד הוא עצמו אינו חמוש או חמוש באופן קל, ולכן נועדה לשימוש כמוצא אחרון במצב בו הלוחם נפרק מנשקו.
המופע הראשון הידוע של השיטה היה בשנת 1650, על ידי רופא יפני שחי בסין, והציג את השיטה במעמד 10 סמוראים. במשך למעלה מ-200 שנה נשמרה השיטה בסוד בחוג מצומצם של כת הסמוראים. בסוף המאה התשע-עשרה, סטודנט יפני בשם קאנו הוציא מהשיטה את התרגילים המסוכנים ושיווה לה אופי ספורטיבי, ואז התפשטה אמנות הלחימה הזו ברחבי יפן.
אומנויות לחימה
אף על פי שנשקם המרכזי היה חץ וקשת, לצורכי קרב בטווחים קרובים הסמוראים השתמשו בחרב (קטאנה). תורת הלחימה בחרב נקראת קנג'וטסו ("טכניקת חרב") והיא לימדה שימוש נכון בחרב. לצידה התאמנו גם באמנות שליפת החרב וחיתוך בתנועה אחת המכונה באטוֹג'וּטסוּ. תנועות הלחימה היו מעגליות ונועדו ללחימה בטווח בינוני – טווח החרב. לעיתים נתקלו סמוראים אלה במקרים בהם לא יכלו לשלוף את החרב מפאת הטווח הקצר וכך מבסיס הלחימה בחרב התפתחו טכניקות שונות ללחימה בטווח קצר ללא נשק המבוססות על תנועות מעגליות, יציאה מטווח התקפות היריב וניצול תנועתו כנגדו. עם השנים התפתחו בריחים וחניקות שנועדו לניטרול סופי ומיידי של התוקף. אומנות הג'ו ג'יטסו נקראת גם "אומנות אם" כיוון שממנה צמחו והתפתחו שיטות לחימה אחרות (משלבת ג'ודו, קראטה, איגרוף תאילנדי, אייקידו והישרדות. ) המבוססות על אותם עקרונות בסיסיים של ניצול תנועה וחוסר שימוש בכוח של המגן כנגד התוקף.
ההבדל העיקרי בין הג'ו ג'יטסו לבין שיטות הלחימה שהתפתחו ממנו הוא בכך שהג'ו ג'יטסו המסורתי אינו מגביל את עצמו לסוג אחד של לחימה, אלא משלב קרבות עמידה, הטלות מסוגים שונים, בריחים ונעילות בעמידה, ולחימה על הקרקע. לשם השוואה, הג'ודו, למשל, כולל בעיקר הטלות (עם מעט לחימה על הקרקע), אך אוסר שימוש באגרופים ובבעיטות. קראטה, לעומת זאת, מתמחה בבעיטות ואגרופים, אך מוגבל בהטלות ובלחימה על הקרקע. לוחמי גוגיטסו משלמים לעיתים על היותם רב-תחומיים ביכולת מוגבלת בכל תחום בנפרד.
מה היתרונות של אומנות לחימת הג'ו-ג'יטסו על פני אומנויות לחימה אחרות?
מהם היתרונות של אומנות לחימת הג'ו-ג'יטסו על פני אומנויות לחימה אחרות כמו ג'ודו, קראטה, איגרוף תאילנדי, אייקידו והישרדות? אומנות הגו'-ג'יטסו טומנת בחובה את כל אלה, ומהווה בסיס לאומנויות הלחימה הנוספות שצוינו לעיל והתפתחו ממנה, אומנות הג'וג'יטסו כוללת ומשלבת בתוכה את הג'ודו האיגרוף התאילנדי, את עולם ההישרדות, ואומנות האייקידו. הג'ו ג'יטסו הינה אומנות הלחימה החזקה והיעילה ביותר
במבט על ההיסטוריה של אומנות מרתקת זו, ניתן ללמוד כי למעשה שורשיה של אומנות זו אינם ברורים להבדיל מאמנויות לחימה אחרות כמו קרטה, ג’ודו, אייקידו שיש להם אב מטווה דרך שממנו נוצרה השיטה, לג’ו-ג’וטסו אין מקור רשמי ברור להתפתחותה. הידע, הועבר ממורה לתלמיד תוך שיפור והפקת לקחים מן השטח, בדרך של לימוד כתורה שבעל פה מאב לבן בצורה סודית מישפחתית. כדי לנסות להבין את שורשי השיטה, אנו צריכים לדמיין את צורת לחימתם של הסמוראים. כלי הנשק המרכזי של הסמוראי הייתה החרב היפנית האגדית – קטאנה. תורת הלחימה בחרב נקראה – קן ג’וטסו טכניקת חרב. ולימדה שימוש נכון בחרב, שליפה וחיתוך מהיר ללא מעצורים. תנועות הלחימה היו מעגליות ונועדו ללחימה בטווח בינוני – טווח החרב. לעתים נתקלו סמוראים אלה במיקרים בהם לא יכול לשלוף את החרב מפאת הטווח הקצר, כך מבסיס הלחימה בחרב התפתחו טכניקות שונות ללחימה בטווח קצר ללא נשק המבוססות על תנועות מעגליות, יציאה מטווח התקפות היריב וניצול תנועתו כנגדו. עם השנים התפתחו בריחים וחניקות שנועדו לניטרול סופי ומיידי של התוקף. בכתבים עתיקים שנמצאו באזורים שונים בסין נראים תרשימי טכניקות שונות המזכירות את הטכניקות של הג’ו-ג’וטסו. מכאן שיש קשר הדוק בין אמנויות לחימה סיניות ובין אומנות הג’ו-ג’וטסו של הסמוראים. אומנות הג’ו-ג’וטסו נקראת גם “אומנות אם” כיוון שממנה צמחו והתפתחו שיטות לחימה אחרות, המבוססות על אותם עקרונות בסיסיים של ניצול תנועה וחוסר שימוש בכוח של המגן כנגד התוקף.
איגוד הג׳ו ג׳יטסו ברמת גן
במועדון הלחימה רמת חן נמצא איגוד הג׳ו ג׳יטסו בישראל, איגוד זה מהוותיקים בארץ כולל אימונים ומבחנים לדרגות הגבוהות ביותר בארץ . מועדון הלחימה / מועדון הספורט רמת חן הינו מועדון הכולל חוגים לילדים , אימונים לילדים , חוגים למבוגרים, אימונים למתחילים , אימונים לדרגות גבוהות ועוד.